top of page
Vista piano primo.jpg
Layout_edited_edited.png

EVALUATED PROJECT
DOORSCAPE - International competition for entrance architecture
Design of an entrance space

PROJECT EVALUATED AMONG THE 150 PROJECTS RECEIVED TO THE JURY

COMPETITION

The competition was born to give value to the entrance space in its multiple connections, meanings and functions, thus starting a hitherto unpublished reflection in this field of research.

The architect Michele De Lucchi, who with his AMDL CIRCLE studio presided over the jury and curated the exhibition at the Querini Stampalia, stated:

We are at the door, in the place that filters the encounter between inside and outside. It is a border, a passage through two areas that combine and wrap around each other right at that point. The theme brings together a psychoanalytic and at the same time architectural concept. Traditionally the boundary in architecture is a sharp line you bump into, where something else begins. If, on the other hand, it were a sector in which things that arrive from one side and the other overlap somewhat, it would give rise to a common territory that belongs neither to one nor the other and which for this very reason could become the place of the encounter, where the limits of individual freedoms open welcoming. Intense, enthralling spaces where individuality intersects”.

DESIGN IDEA

The inspiring principle for the design of this two-family residential entrance has its origins in the desire to make this space, erroneously considered only for passage, a place dedicated to hospitality, meditation and protection from the outside world: it is no coincidence, in fact , that the only opening is limited to that of the entrance door, letting the daylight and therefore the true contact with the outside world take place from above, in a path of elevation towards the intimacy of the house which has its own contact with the sky. The space that opens up as soon as you cross the threshold is intended to make you reflect and pay attention to spirituality: the presence of the dual natural elements, water on one side and earth and greenery on the other, refer to the ancestral relationship between man with nature. The circular shapes that are the protagonists of this designed space have the task of "embracing" those who enter and reach out towards the world for those who leave.
The perception of welcome towards the inhabited intimate place and of freedom towards the urban and social place varies, therefore, on the direction of the gaze and the door becomes the only filter between these two realities.

bottom of page